Kivitalli Galleria

Pihattopaikat

Hevosten ryhmäkasvatus kylmäpihatoissa on yleistynyt viime vuosikymmenen aikana. Suuri osa Suomessa vuosittain syntyvästä n. 4000 varsasta viettää nykyään ensimmäiset elinvuotensa kylmäpihatossa. Pihaton etuina perinteiseen tallikasvatukseen verrattuna pidetään raikasta ilmaa, vapaata liikkumismahdollisuutta ja sosiaalisia kontakteja muihin hevosiin. Kivitallin pihatoissa elävät nuoret hevos- ja ponivarsat.

Tallimme pihatto on 2006 valmistunut neliseinäinen, tiivis, hyvin kuivitettu pihattorakennus suojaa hyvin huonoilta sääolosuhteilta ja vähentää hevosten energiantarvetta. Kuivikepatjan (pohjalla turve, päällä olki) merkitys on myös suuri, sillä lämpötila patjan sisällä voi olla jopa 50 °C, mikäli lannan palamista tapahtuu. Kylminä kausina paksu olkikerros kuivikepatjan päällä tarjoaa hevosille lämpimän makuualustan ja mahdollisuuden kaivautua oljen sekaan.

Varsoilla on ulkona vapaasti saatavilla ruokintahäkeissä ensiluokkaista heinää, jotta ne pystyvät säätelemään rehunkulutusta energiantarpeensa mukaan. Karkearehun lämmöntuotantovaikutus on suurempi kuin väkirehujen, siksi karkearehun määrää suositellaan nostettavaksi kylminä kausina myös sellaisilla hevosilla, joita ruokitaan rajoitetusti. Ruokinta paikat siivotaan tarpeen mukaan ja kerran vuodessa perusteellisesti jolloin myös pintakerrokset uusitaan.

Väkirehuannoksensa varsat syövät sisällä omista kupeista joissa mahdollisuus myös tarpeen mukaan lisärehujen ym syöttöön. Pihatoissa on lämmitetyt juomakupit joihin tuleva juomavesi on Pihattovarsoja varten on varattu karsina sairastumisia ja muita hoitotoimenpiteitä varten.

Ruokinnassa on tärkeää, että varsat saavat syödä oman väkirehuannoksensa rauhassa. Väkirehuruokinnassa käytämme kauraa, vitamiinikivennäisvalmistetta ja lisänä varsarehua. Rehujen analysointi auttaa suunnittelemaan varsakohtaisen ruokinnan. Lisäksi varsoilla on pihatossa suola- ja kivennäiskivet. Pihatoissa on juoma-automaatit joissa on esilämmitetty vesi.

Varsojen ulkoilu tapahtuu turvallisesti mäkisessä maastossa sijaitsevalla ulkoilualueella josta suurin osa on sorastettu ja helposti siivottavista. Virikkeenä varsoilla on talven tullen puunrunkoja – ja oksia. Varsat ja emät saapuvat pihattoon laidunkauden loputtua jossa ne yhdessä opettelevat pihatossa elämisen alkeita. Näin nuoriso oppii käyttämään automaattikuppeja ja ruokailemaan omilla paikoilla. Emien pois otto tapahtuu asteittain kun varsat ovat vieroitusiässä. Tällöin vältytään vieroituksen mahdollisesti aiheuttamalta stressiltä.

Lisätietoa saat ottamalla yhteyttä!